16 - 19 april
Tre dygn genom Kullabygdens mat- och dryckesupplevelser
Varmt välkommen till några upplevelserika, roliga, matnyttiga och utbildande dagar tillsammans med oss och våra vänner här i Kullabygden.
Du är vår VIP-gäst och i denna resa ingår allt.* Nedan finns en kort version av allt vi kommer att hinna med och vad som ingår.** Efter bokad resa får du ett mer utförligt reseprogram.
Varmt välkommen. Nu kör vi!
*exkl ev alkoholhaltiga drycker till lunch och middag **Med reservation för eventuella ändringar i programmet
I RESANS PRIS INGÅR:
- Boende tre nätter på Pensionat Strandgården i Mölle
- Frukost varje morgon med lokalproducerade råvaror
- Välkomstdryck, kaffe och fika på Pensionat Strandgården
- Välkomstmiddag på Pensionat Strandgården, 3 rätter
- Middag hos Trädgården på Skäret, 3 rätter
- Middag på Strand hotell i Arild, 3 rätter
- Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård
- Lunch på Vikentomater
- Vinprovning på Kullabergs Vingård
- Vinprovning på Lottenlund Estate
- Vinprovning på Arilds vingård
- Ölprovning på Brygghallen i Höganäs
- Ölprovning på Höganäs Bryggeri
- Ca 6-8 besök/dag på lokala gårdar, odlingar och hos producenter med tillhörande smakprovning
- Sightseeing i bygden
- Vår personliga bussguide som tar väl hand om dig under hela resan
- Modern och fräsch buss (som tar 20 passagerare) med en trevlig busschaufför som kör till alla besöksmålen
Ankomstdag söndag 16 april
- Incheckning på Pensionat Strandgården i Mölle
- Välkomstmiddag hos Christer och Tina på Strandgården
- Information om programmet
Program måndag 17 april
- Frukost
- Mölle Krukmakeri
- Lakritsodling i Allerum
- Lottenlund Estate
- Larssons chips
- Lunch hos Vikentomater
- Brygghallen i Höganäs
- Per i Viken
- Höganäs Bryggeri
- Salthallarna
- Middag på Strand Hotell i Arild
Program tisdag 18 april
- Frukost
- Sightseeing runt Kullaberg
- Förmiddagsfika innan vi far vidare
- Kullabergs Vingård
- Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård
- Engelbrekts Äppelodling
- Kullasparris
- Arilds Vingård
- Krapperups Gods
- Middag hos Trädgården på Skäret
Avresedag onsdag 19 april
- Frukost
- Utcheckning före lunch och hemresa
- Om du vill stanna längre hjälper vi till att ordna det i mån av plats. Behöver bokas i god tid.
Pris: 9.490 SEK/person för del i dubbelrumEnkelrumsavdrag: 450 SEK/person(Motsvarar ca 6.380 DKK)
Ankomstdag – 16 april
Välkommen
Du anländer med tåg, flyg, buss eller bil under eftermiddagen, vi kan arrangera transfer för den som önskar.
Inkvartering sker på Pensionat Strandgården, precis invid vattnet i Mölle. På kvällen bjuds det på trerättersmiddag där ett urval av bygdens lokalproducerade delikatesser återfinns i menyn.
Våra besök – 17 april
Förmiddag
Dagen börjar med frukost och därefter avfärd
Mölle Krukmakeri
Vi börjar dagen med en kort promenad bort till Mölle Krukmakeri. Här förvandlas årligen mer än 20 000 kg rå lera till keramiska eviga ting, gjorda att nyttjas av mer än en generation. Inget slit och inget släng. "Krukan" som det också kallas är även ett populärt matställe i en mysig miljö som bland annat serverar smaskiga napolitanska pizzor.
Lakritsodling i Allerum
Resan fortsätter sedan till Lakritsfabrikens odling i Allerum, vilken är en del av Lakritsfabriken i Ramlösa som sedan 2011 strävar efter att att tillverka en så naturlig och god premiumlakrits som möjligt. Odlingen är unik i Sverige och är även Norra Europas största.
Lottenlund Estate
Bredvid Lakritsodlingen hittar vi Lottenlund Estate som är vårt tredje resmål. Här tillverkas såväl högklassiga viner som välsmakande destillat från egna vin-, äppel-, krydd- och biodlingar.
Här får vi en rundvandring på vinfälten och en tur i vineriet för att se på tillverkningen. Vi avslutar med en vinprovning av några väl valda drycker ur sortimentet.
Larssons chips
Med siktet inställt på vårt fjärde resmål tar vi kustvägen norrut och landar vid chipseriet Larssons. Här möter vi Bertil Larsson - åttonde generationens lantbrukare med odlingsfokus på potatis och framförallt tillverkning av egenfriterade "Larsson Chips". Den unika krispigheten kommer sig av att friteringen i 100% skånsk, kallpressad rapsolja får ta lite längre tid. Välgjort och välsmakande helt enkelt!
Lunch hos Vikentomater
Nu är det dags för lunch och den avnjuter vi hos Vikentomater, en verksamhet som drivs av Mats Olofsson sedan 1996 då han tog över föräldrarnas företag. Han bestämde sig tidigt för att utveckla sortimentet som idag omfattar omkring hundra olika sorters tomater vilka är hett eftertraktade av restauranger och butiker över hela Sverige. Vikentomater odlar även gurka, paprika, chili, sallat och kryddor samt förädlar till produkter som ketchup, tomatmarmelad och sylt. Här får vi efter lunchen en guidad rundtur och du ges också en möjlighet att botanisera i deras välsorterade och ganska imponerande gårdsbutik.
Eftermiddag
Brygghallen i Höganäs
I Brygghallen i Höganäs samsas två lokala bryggerier - Kullens Bryggeri och Viken Bryggeri. Resmålet ståtar med ett eget Taproom och restaurang där man kan bekanta sig med över 20 sorters lokalproducerad öl samt ett icke oansenligt sortiment med Prosecco. Här har man alltid minst 12 ölsorter på fat och när tiden tillåter erbjuds såväl ölprovning som bryggerivisning.
Per i Viken
Vi styr sedan mot charkuterifabriken "Per i Viken" vars historia började redan 1926. Här sätts det en ära i att bevara hantverket och de gamla traditionerna. Samtidigt är man inte främmande för förnyelse och har genom samarbeten med flera välkända kockar tillfört och utvidgat charkuterisortimentet i många spännande riktningar. Hög kvalitet, endast svensk köttråvara samt en vilja och förmåga att ge konsumenten det där lilla extra genomsyrar verksamheten, vilket märks tydligt när man får bekanta sig lite närmare med Per i Vikens produkter.
Höganäs Bryggeri
"Ett bryggeri måste man ha innan man dör". Citatet kommer från en av grundarna som startade Höganäs Bryggeri 2013. Sedan Sveriges EU-inträde, som följdes av ett avreglerad importmarknad för alkoholdrycker, har vi även fått se en mångfald av mikrobryggerier bildas där Höganäs Bryggeri är ett av dem. Här görs hantverksmässigt öl av hög kvalitet kryddad med kärlek, passion och hårt arbete. Vi bjuds på en rundvandring i bryggeriet, får höra från grundarna om dess historia och nuvarande inriktning samt retar våra smaklökar med några prover från deras sortiment.
Salthallarna
I närliggande lokaler, närmare bestämt Höganäs AB:s gamla keramikfabrik, hittar vi Salthallarna. Här sprudlar det av kreativitet och skaparglädje och likt en modern Saluhall återfinns här ett kluster av livsstilsbutiker inom mode, konst och design samt ett unikt gastronomiskt kollektiv i form av flera restauranger, bageri och café. Salthallarna anses vara Höganäs nya mötesplats för inspiration, kreativa människor och goda smaker. Vad är då bättre än att avsluta dagens rundtur med lite egentid där ni själva får ta del och influeras av allt som detta myller av lokala näringsidkare har att erbjuda.
Väl tillbaka i Mölle ges det tid för att ta igen sig, njuta av omgivningarna och förbereda sig inför middagen.
Middag på Strand Hotell i Arild
Kvällen tillbringar vi hos Björn och Paula på Strand Hotell i Arild. Med en bedårande utsikt över Arild, Skälderviken och Bjärehalvön åtnjuter vi en trerättersmiddag lagad med stor omsorg där man värnat om hantverk och lokala råvaror av högsta kvalitet.
Våra besök – 18 april
Förmiddag
Dagen börjar liksom tidigare med frukost och därefter avfärd.
Sightseeing runt Kullaberg
Den här dagen inleder vi med en sightseeing till Kullaberg - naturreservatet som är en urbergsrygg utskjutande i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk och så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här bjuds det på många grottor och vikar, frodiga lövskogar och blomrika betesmarker där du i reservatet faktiskt kan hitta mer än 2/3 av Sveriges växter.
Kullabergs Vingård
Nu är det dags att återigen bekanta oss med svenska viner och svenska destillat så vi styr bussen mot Kullabergs Vingård. Det här är vingården som enligt expertisen är en av landets mest ambitiösa vinproducenter inom "den nya vågen" och deras odlingar ligger oförskämt vackert beläget. Det marina klimatet på halvön med Kullaberg längst ut på spetsen har stor påverkan på temperatur, soltimmar och nederbörd. Långa sommarkvällar och mycket dagsljus i kombination med svala nätter framåt hösten bidrar därför till en lång odlingssäsong med full aromatisk mognad och frisk syra som följd.
Vi får en rundtur på gården och i odlingarna vilket avslutas med smakprovning av deras traditionella och mousserande viner samt något av deras destillat.
Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård
Lunchtimmen är slagen och vi intar den denna dag på Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp. Här får vi en äkta skånsk matupplevelse i form av klassisk "äggakaga" i genuin 1600-talsmiljö. På menyn erbjuds det även en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.
Eftermiddag
Engelbrekts Äppelodling
I Södåkra driver familjen Engelbrekt med personal odlingar och gårdsbutik på platsen där du kan hitta både klassiska som mer moderna äppelsorter. Man tillämpar lagringsmetoden ULO - Ultra Low Oxygen vilket ger dig färska, välsmakande äpplen året om. Det tillverkas även egen must och cider under varumärket Engelbrekts där allt återfinns i Gårdbutiken.
Kullasparris
Lokalt, småskaligt och ekologiskt är ledorden för Kullasparris, en odling som vi hittar på vår väg och då närmare bestämt i Hässlebo. Tanken är att förutom odling och försäljning av sparris även kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att odla, skörda och lära sig mer om sparris och andra ekologiska frilandsgrönsaker. Eller som Johan och Åsa själva uttrycker det - en liten bit mark och stora ambitioner.
Arilds Vingård
Arilds Vingård är näst på tur i programmet. Belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten möter vi samma passion för mat och kultur som är känd för hela Kullahalvön. Här har Annette och Jonas funnit en välkomnande livsstil och på sina 20 hektar odlar de vin som resulterar i en flora av 15-talet olika produkter. Bröllop, konferenser, skördefest, hotell och glamping - utbudet är stort och vi kommer här att köra en vinprovning där vi testar några av gårdens drycker.
Krapperups Gods
På vår väg tillbaka till pensionatet gör vi ett sista stopp vid Krapperups Gods. Krapperup är en av Skånes äldsta och historiskt sett viktigaste sätesgårdar med anor från 1300-talet som idag ägs och drivs av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park som är öppen för allmänheten året runt. Stiftelsens uppgift är att, förutom vissa humanitära åligganden i hemförsamlingen bl.a stödja vetenskap och forskning.
Resan går nu hemåt och det ges lite egentid på pensionatet innan det är dags att göra sig i ordning inför middagen.
Middag
Trädgården på Skäret - här har Milli och Karl skapat odling och matupplevelser som nav i den spirande verksamhet som de valt att kalla Trädgården på Skäret. I kanten av det lilla fiskeläget kommer vi i deras lokaler få ta del av kompromisslös matlagning där man lägger stor vikt vid att slutprodukten är på topp och att man verkligen gjort allt för att gästen eller kunden ska vara nöjd. Att endast jobba med de bästa råvarorna är en självklarhet, om de så är inköpta, egenproducerade eller egenodlade. Vi kommer att få avnjuta en fantastisk trerättersmiddag här.
Avresedag – 19 april
Det är sista dagen på vår upplevelseresa och kanske börjar vissa redan smälta några av de många intrycken. Det bjuds på frukost och sammanfattning av dagarna samt tips på fortsättningar för de som så önskar.
Framåt lunchtid är det dags att ta farväl. För vissa har detta varit början på ytterligare några dagar i egen regi. För andra är det dags att ta sig hemåt och oavsett reseprogram finns det även här möjlighet att få ordnat med transfer till diverse avgångsorter och ställen.
Vi tackar för den här gången och hoppas att vi ses snart igen!